Svante Lähdes fungerade som hantlangare åt Tove Jansson

Svante Lähdes (1983-1975) var med om att bygga kyrkan i Östermark från början till slut, först i tjänst hos entreprenören Kosti Holmén, och efter dennes död hos Paavo Räihä, som verkade som ansvarig arbetsledare. Hans yrke var att blanda betongmassa, men han gjorde också andra betong- och bisysslor vid behov.
 
Svante Lähdes fick också i uppdrag att fungera som hjälpreda åt Tove Jansson för att bereda olika grunderings- och färgpastor. Han gillade konstnären mycket och kom väl överens med henne. Han talade ofta om hur lätt jobbet var, då man bara behövde blanda små mängder av massa. Han mindes Toves kedjerökande och hur hon ofta sade: ”Se så Svante, är det inte dags för en riktig stjärtcigg!” Det betydde att sätta sig ned och röka, och uttrycket kanske kom från Svante. Svante tyckte att Tove var omedelbar och folklig. T.o.m. tobaksmärket hade de gemensamt: Klubb 22. Tove fick lov att lära sin hjälpreda hur hennes namn skulle uttalas: ”Inte tåveri utan Tove.”
 
En gång var Tove bjuden hem till familjen Lähdes på kaffe. Tove kom vandrande längs gränden bärande på en stor handväska eller portfölj. På kvällen dök det upp en vodkaflaska på byrån hemma hos Lähdes.
 
Svante Lähdes kom hem från arbetet vid 7-8-tiden på kvällen, så tydligen gjorde också Tove långa dagsverken. Visserligen hade Svante också på övertid gjort dekorationerna i mosaik på fönsterbänkarna runt kyrkan. Fönsterbänkarna gjöts i betong, och innan betongen stelnat dekorerades den med stenar och mosaik i olika färger, som sedan slipades så att de glänste.
 
Källa: Svante Lähdes’ son Tapani Lähdes.