Harvinainen Tove Janssonin suurteos

Elämäkerran mukaan Tove Jansson maalasi Teuvan kirkon alttaritaulun kesällä 1953. Hän matkasi Teuvalle toukokuun lopulla työskenneltyään aiheen parissa jo koko kevään. Hän oli käynyt tutustumassa kirkkoon ennen maalausta. Elämäkerrassa todetaan hänen olleen vilpittömän liikuttunut ensimmäisestä kirkollisesta työstään. (Lähde: Boel Westin: Tove Jansson. Sanat, kuvat, elämä. S. 246). Työ tilattiin Tove Janssonilta kirkon arkkitehdin Elsi Borgin ehdotuksesta.

Työtä edeltävät vuodet Tove Jansson oli keskittynyt enimmäkseen muumikirjoihin ja sarjakuviin, joten hän oli innostunut päästeessään maalaamaan. Elämäkerran mukaan hän innostui taulun väreistä tekniikasta ja aiheesta. "Tänään olen maalannut koboltinsinisen lengingin ja karmiininmustan viitan"... "Tunnen olevani hirveän etevä liimatessani kultaa. Siitä tulee heti tasaista ja kaunista eikä se huijaa minua. Kuten värit!" (s. 281). Uudessa kirkossa ei ollut vielä ikkunoita, ja välillä  kultahiput lähtivät tuulessa lentoon. Ongelmia aiheutui myös, kun ikkunan suojana ollut levy ja nauloja kaatui maalauksen ja maalarin päälle.

Kymmenen neitsyttä on ainoa Tove Janssonin maalaama alttaritaulu. Uskonnolliset kuvat ovat hänen tuotannossaan muutenkin harvinaisia, hän oli piirtänyt niitä jonkin verran joululehdille 1930- ja 40-luvuilla (s. 246). Suurikokoisia seinämaalauksia on Tove Janssonin tuotannossa muutamia.
 
Aiheen alttaritauluun Tove Jansson sai tätinsä mieheltä, joka oli pappi. Tämä pyysi jo 30-luvulla Tovea tekemään taulun Kymmenen neitsyeen vertauksesta. Silloin hän ei sitä toteuttanut, mutta kun hän oli saanut tehtäväkseen alttaritaulun, hän muisti neitsyt-aiheen. (Lähde: Vägen till Mumindalen -tv-ohjelma. FST)
 
Alttaritaulua maalatessaan hän tutki ”Daavidin virsiä” eli Psalmeja. Raamattuun ja sen kerrontaan Tove Jansson oli tutustunut jo aiemmin, erityisesti taideteollisessa opiskellessaan. Päiväkirja täyttyi sitaateista, joita hän oli poiminut Raamatusta, enimmäkseen Vanhasta Testamentista. Sananlaskut kuuluivat Toven suosikkeihin 18-vuotiaana. (s.165)