Svante Lähdes toimi Tove Janssonin apulaisena

Svante Lähdes (1893 – 1975) oli rakentamassa Teuvan kirkkoa alusta loppuun saakka, ensin urakoitsija Kosti Holménin ja hänen kuoltuaan Holménin vastaavana mestarina toimineen Paavo Räihän palveluksessa. Hänen ammattinsa oli betonimylläri, mutta tarvittaessa hän teki myös muita betoni- ja aputöitä.

Svante Lähdes määrättiin myös Tove Janssonin apulaiseksi tekemään erilaiset pohja- ja värimassat. Hän piti kovasti taiteilija Janssonista ja tuli tämän kanssa hän hyvin toimeen. Usein hän puhui siitä, miten työ oli kevyttä, kun sai sekoittaa pieniä määriä massoja. Hän kertoi Janssonin tupakan poltosta ja mainitsi, miten tämä usein sanoi: ”No niin Svante, eiköhän vedetä oikein persesavut!” Se tarkoitti istualtaan polttamista ja ehkä sanonta oli Svantelta lähtöisin. Svante piti Janssonia välittömänä ja kansanomaisena. Tupakkamerkkikin taisi olla sama: Klubi 22. Tove joutui opettamaan apulaiselleen, miten hänen nimensä lausutaan: ”Ei toveri vaan tuuve.”

Tove Jansson kävi kerran kylässä kahvilla Lähdeksillä Pohjoiskujalla. Tove tuli kävellen kujaa pitkin ison käsliaukun tai salkun kanssa. Sinä iltana ilmestyi piirongin päälle vodkapullo.

Svante Lähdes tuli töistä illalla 7-8 aikaan, joten Tovekin lienee tehnyt pitkää päivää. Svante oli toki tehnyt ylitöinä myös kirkon reunostoilla olevien penkkien mosaiikkikoristelut. Ikkunapenkit valettiin ja tuoreen betonin pintaan laitettiin erivärisiä kiviä ja mosaiikkeja, jotka sitten hiottiin kiiltäviksi.

Lähde: Svante Lähdeksen poika Tapani Lähdes.