Kahvilla kirkon vihkiäisissä

Teuvan kirkon rakennustyön aikaan kirkkoherrana toimi Jussi Annala. Annalan tytär Eeva Niemi muistaa arkkitehti Elsi Borgin esittäneen rakennustoimikunnalle taiteilija Tove Janssonia alttaritaulun tekijäksi.

Eeva Niemellä on hallussaan yksi kuva Tove Janssonista Teuvalla. Kuva on vihkiäistilaisuuden kahvitauolta, kuvassa ovat myös Borg sekä kirkkoherra Annala ja kirkon vihkinyt Salomies puolisoineen.

Eeva Niemi muistelee, että Tove Jansson asui kirkkoherran pappilassa ja oli perheen ruokapöydässä, kun hänelle sopi.
”Muistelen, että oli kylmä ilma, kirkkorakennus ei ollut valmis, oli kova veto. Tove Jansson oli vahva turkki päällä, lämpimyyden takia, ei ulkonäön.”

Kun vihkiäispäivä koitti, Jansson oli tyytyväinen, että kirkko tuli siihen tarkoitukseen, mihin se oli tehty.
”Kaikki ne kirosanat ja rumat sanat menivät niistä ikkunoista ulos. Rakennusmiehet eivät varmaan käyttäneet sen hienompaa kieltä kirkossa kuin muuallakaan rakennuksilla.”

Eeva Niemi kertoo, että alttaritaulun muoto hätkähdytti, koska se poikkesi siitä, mihin oli totuttu.
”Se oli pitkä ja matala, yleensä alttaritaulut olivat ylöspäin kohoavia. Arvostelua tuli myös siitä, että Jeesuksen hahmon olisi pitänyt olla kookkaampi ja tulla enemmän esille.”

Eeva Niemellä on omistuksessaan taulun värillinen, noin metrin levyinen luonnos. Tove Jansson lahjoitti sen Selma ja Jussi Annalalle kiitokseksi pappilan vieraanvaraisuudesta. Isä halusi antaa sen Eevalle, koska hän asui siihen aikaan kotona.

Eeva Niemi muistelee, että Tove teki kirkossa pitkää päivää maalauksen parissa. Teuvalaisia ihmetytti se, että hän oli kova polttamaan tupakkaa. Siihen aikaan naiset eivät paljoa polttaneet.
”Hän ei ollut niin kuuluisa vielä silloin. Jos olisi ollut, ihmisiä olisi tullut varmasti paljon enemmän katsomaan.”

Jussi Annala muutti vuonna 1957 kirkkoherraksi Laihialle.
”Minulle, joka olin asunut Teuvalla koko ikäni, lapsuuden kodin ja maiseman menettäminen oli rankkaa. Kesti kauan ennen kuin saatoin tulla Teuvalle.  Mutta sanoin aina, että olen Teuvalta kotoisin”, Eeva Niemi kertoo. Hän kävi aikoinaan oppikoulua Kauhajoella ja Kristiinankaupungissa, opiskeli Helsingissä ja sijoittui sitten Vaasaan, jossa asuu.